Opasnost od lavina na Kopaoniku na nivou 3

kopaonik-krov-srbije-630x250

Na planinama i skijalištima u Srbiji palo je više od 50 cm novog snijega za veoma kratko vrijeme, praćeno vjetrom i vrlo niskim temperaturama. Novi snijeg pao na tanku, tvrdu staru podlogu, a pošto će temperature i dalje biti u debelom minusu, snijeg će se veoma sporo stabilizirati i povezivati sa podlogom.

Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije ocjenili su da je opasnost od lavina na našim planinama značajno porasla, tako da su na Kopaoniku sprovedene preventivne mjere lavinskog testiranja. Od skijališta, ugroženi su djelovi KopaonikaStare planine, ali nisu direktno i staze, već samo vezne staze.

Prema procjeni GSS, najugroženija mjesta na Kopaoniku su ispod vrha Vučak prema stazi Gvozdac i ispod Vučje staze prema Crvenoj dubokoj, gdje su urađeni lavinski testovi.

Nakon urađenog preseka snežnog pokrivača, lopatama za sneg, i izvršenog kompresionog testa, spasioci su došli do rezultata da je rizik od nastanka lavina veliki i da po svetskoj lestvici procene opasnosti od lavina, koja ide od 1 do 5,trenutna opasnost iznosi 3.

Na Staroj planini, potencijalna opasnost jeste na veznoj stazi od planinarskog doma i hotela do staze Konjarnik, kao i na putu od Dojkinog vrela do hotela kroz šumu. Pod vrlo slicnim uslovima, snježna lavina se dogodila u martu 2009. godine. na Staroj planini.

Gorska služba spašavanja Srbije savjetuje sve skijaše da izbegavaju skijanje i šetanje van uredenih staza na djelovima gdje su skijaške ili vezne staze ugrožene od lavina.

Izvor: Gorska služba spasavanja Srbije

Komentari

komentari

About Skijas