Dvije lavine u sat vremena u Val d’Isereu

lavina

Veća količina snijega koja je pala u francuskim Alpama povisila je skalu opasnosti od lavina na 4/5. Nepostojanje snježne podloge od ranije samo doprinosi lakšem pokretanju lavina

Novi je snijeg Francuzima s jedne strane donio olakšanje radi sve boljih snježnih uvjeta, no s druge strane broj lavina se povećava. Tako je ovoga utorka zabilježena 120 metara duga i 80 metara široka lavina na području Bellevarda, u Val d’Isereu. Lavina je zahvatila dva skijaša, dok je treći uspio izmaknuti na vrijeme. Oba skijaša su spašena od strane francuske spasilačke službe. Spomenimo kako su skijaši bili opremljeni lavinskim primopredajnicima što im je sasvim sigurno spasilo živote, jer su pronađeni na dubini od oko 1,5 metar.

No, svega sat vremena poslije ovog nemilog događaja dogodila se još jedna lavina, ovoga puta s puno većim posljedicama. Četiri španjolska skijaša su bila zahvaćena novom lavinom na istom području, ali nitko od njih nije nosio lavinske primopredajnike. U potragu je odmah krenulo 15 spašavatelja uz pomoć dva potražna psa. Spašavatelji su ih uspjeli locirati i izvući iz snijega, no jedan skijaš, 37-godišnjak, je pronađen mrtav.

Spomenimo kako su prošloga tjedna od lavine smrtno stradala dva alpinista u Chamonixu, dok je ovoga tjedna zabilježen još jedan smrtni slučaj u francuskim Savojama, gdje je ozljedama u 800 metara dugoj lavini podlegao jedan češki državljanin. Iako je bio opremljen zračnim jastukom protiv lavina, spasa mu nije bilo.

Prenosi: Skijanje.hr

Komentari

komentari

About Skijas